logo pravos

Djelatnici Fakulteta, prostor i oprema za održavanja nastave

 
PSS LJudska prava izvodi se u prostorijama Pravnog fakulteta u Osijeku, Radićeva 13 i 17, Osijek. Pravni fakultet raspolaže s modernim prostorom od 3,187 m2 podijeljenim na nekoliko cjelina: za nastavni rad, individualni rad, knjižnicu, čitaonicu, informatičke dvorane, studentske i stručne službe itd. Konkretnije, Pravni fakultet u Osijeku raspolaže sa sedam dvorana (sve multimedijalne), dvije informatičke učionice s 29 računala na raspolaganju studentima svaki radni dan od 8 do 15h, četiri prijenosna LCD projektora, dva servera s  operacijskim susatvom Linux i jedan s operacijskim sustavom UNIX kao i četiri mrežna printera. Nastavna pomagala potrebna za izvođenje nastave već postoje na Fakultetu i na izmno su visokoj razini. Nastava će se izvoditi u dvoranama koje su opremljene računalima, projektorima, platnima te zvučnom opremom.
 
Iznimno smo ponosni i na našu Knjižnicu Pravnog fakulteta u Osijeku raspolaže s oko 30.000 svezaka knjiga i 500-tinjak naslova domaće i inozemne periodike kao i vrijedne djelatnike Knjižnice. Budući da Knjižnica nudi brojna kvalitetna znanstvena i stručna djela, sadržaje i različite oblike podrške nastavnicima, studentima i polaznicima ovog Programa, posebna se pozornost posvećuje informiranju polaznika o radu Knjižnice.  Svakako nam je u planu organizirati da voditeljica naše Knjižnice, kolegica Ljiljana Siber, održi polaznicima našeg PSS-a predstavljanje Knjižnice i knjižničnog fonda, koji će zasigurno biti dragocjen za poslijediplomska istraživanja. Za izučavanje stručne i znanstvene literature, polaznicima stoji na raspolaganju bogat bibliotečni fond Fakulteta, a isto tako i vrhunske elektronske baze podatake koje su dostatne za stručni i znanstveni rad studenata. Budući da će studenti dobiti mogućnost za pristup i korištenje tih skupih baza podataka, iste će im biti dostupne svakodnevno. Fakultet je, naime, pretplaćen na niz online baza znanstvenih radova i časopisa te razne druge resurse važne pri pomoći u istraživanju, od kojih izdvajamo EBSCOHost, Springer Link i HeinOnline. Pretraživanje fonda Knjižnice omogućeno je računalom na Fakultetu ili od kuće za sve naše studente. Polaznik će u dogovoru s mentorom odabrati one baze koje će najbolje odgovarati temi njegova završnog rada.
 
Polaznici PSS-a bit će na samom početku Programa informirani i o tehničkoj strani izvođenja ovog Programa i prije početka nastave bit će osigurano testiranje sustava za hibridnu nastavu. Na prikladnim digitalnim platformama bit će kreiran kolegij „Ljudska prava" na kojem će se davati informacije, osiguravati materijali i biti omogućena direktna komunikacija nastavnika i polaznika. Svi nastavnici, također, znaju kreirati i služiti se online alatima potrebnim za pripremu i održavanje online završnog  ispita. Program će se moći pratiti i koristeći sučelja i alate za online nastavu i to na pomno unaprijed planiran način. Pandemija koronavirusa preselila je čitav niz obrazovnih, nastavnih i izvannastavnih aktivnosti u online okruženje pa se i Pravni fakultet Osijek na vrijeme pripremio i svladao sve izazove i zahtjeve takve nastave. U akademskim godinama 2019./2020., 2020./2021. i 2021./2022., nastavnici Pravnog fakulteta Osijek dostigli su visoku sofisticiranost i izvrsnost u nastavi u digitalnom okruženju, stoga se održavanje predavanja u hibridnom modelu (uživo i online) na ovom Programu činilo logičnim. Internet i korištenje suvremenih online alata, aplikacija, platformi i sl. pružaju ogromne mogućnosti u nastavi i obrazovanju, a Pravni fakultet Osijek, prepoznajući te mogućnosti visoko sofisticiranih alata i aplikacija za online nastavu u taj se trend sustavno uključio. Za svu informatičku opremu na Fakultetu, zadužen je naš vrijedni kolega Zdravko Rašić, dobri duh našeg Fakulteta, koji će svim studentima otvoriti emailove Pravnog fakulteta Osijek za sve vrijeme dok studirate na PSS-u, ali i osigurati vam svu podršku vezanu uz hibridno održavanje nastave.

Nastava, gostujuća predavanja i radionice bit će, dakle, uživo, ali i online i izvodit će se u realnom vremenu i to na hrvatskom jeziku. Svaki nastavnik u okviru svog predmeta izložit će teorijska i praktična znanja, pravne propise i, po potrebi, relevantne primjere iz sudske prakse. Polaznici će biti potaknuti da tijekom nastave i radionica postavljaju pitanja i daju komentare te  motivirati polaznike na raspravu o izloženoj temi i izazovima i problemima u praksi. Nastava će biti organizirana uživo, a iznimno putem unaprijed snimljenog sadržaja (standardni video ili audio formati), pr. možda će Vam biti sugerirano pogledati neki dokumentarac vezano uz temu koju obrađujete na predavanjima. Dakle, nastava u okviru ovog Programa bit će neposredna nastava uživo i to sinkronizirana. Eventualno će u manjoj i ograničenoj mjeri biti asinkrona, davanjem dodatnih video ili audio materijala. Polaznici će biti ravnopravno uključeni u dijalog i komunikaciju s nastavnicima i međusobno tijekom i nakon predavanja uživo i online. Uključivanje polaznika tijekom same nastave i radionica bit će omogućena i pismenim komuniciranjem putem sučelja te usmenim komuniciranjem uključivanjem mikrofona. Nakon svakog predavanja i radionice, polaznici će moći dati realan i dinamičan feedback o kvaliteti održane nastave kako bi nastavnici imali cjelovit uvid u mišljenja i stavove polaznika o Programu i o tehnčikoj izvedbi Programa, što će svakako utjecati i na eventualno buduće unapređivanje nastavnog procesa u sljedećim generacijama.
 
Ovim je Programom predviđeno da će konzultacije s polaznicima (individualni rad) bit osigurane tijekom tjedna, kako online (mail, Merlin, Zoom i sl.) tako i uživo u zgradama Pravnog fakulteta u Radićevoj 13 i 17, Osijek. Konačno, nastavnici će posebno voditi računa da se sudionici međusobno upoznaju i umreže, aktivno sudjeluju, postavljaju pitanja i komentiraju nastavu i radionice. Svi nastavnici Pravnog fakulteta Osijek imaju kvalitetne web-kamere, mikrofone i brzu internetsku vezu kao i u nizu dvorana Pravnog fakulteta Osijek gdje je stalno postavljena oprema za hibridnu nastavu. Svi polaznici, ukoliko ne mogu doći na nastavu uživo, bilo bi dobro da imaju osiguranu adekvatnu opremu (osobna računala, tablete ili mobitele s web-kamerom i mikrofonom) i, naravno, stabilnu internetsku vezu kako bi mogli pratiti ovaj Program. Preporučena minimalna potrebna brzina Interneta je 5 Mbps, a standardnu 20 Mbps preporučamo kao izvrsnu.