Postanite sveučilišni/a specijalist/ica za ljudska prava

Predavanje Pravobraniteljice Višnje Ljubičić

Posted by prof. dr. sc. Mira Lulić on 28.04.2012.
Postanite sveučilišni/a specijalist/ica za ljudska prava >>

 

U petak, 27. travnja 2012. godine u Vijećnici Pravnog fakulteta Osijek održano je gostujuće predavanje pravobraniteljice za ravnopravnost spolova Višnje Ljubičić. Kolegica Ljubičić održala je vrlo zanimljivo i našim polaznicima iznimno korisno predavanje o Uredu pravobraniteljice za ravnopravnost spolova, ovlastima i djelokrugu rada, postojećim nacionalnim i međunarodnim propisima kao i mehanizmima provedbe istih. Detaljno je analiziran Zakon o ravnopravnosti spolova (2003.) i drugi relevantni propisi.

Bilo je govora o problematici nasilja nad ženama i iskustvima žena žrtava nasilja u obitelji s radom državnih tijela. Također smo bili upoznati s naporima koje Ured postiže u zaštiti prava seksualnih i rodnih manjina (LGBT) te četiri sudska spora u kojima se Pravobraniteljica odlučila umiješati, a radi se o tužbama vezanim uz diskriminaciju na temelju seksualne orijentacije. Konačno, kolega Josip Grgić, stručni suradnik za obrazovanje u Uredu Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova, prezentirao nam je problematiku "rodno osjetljivog obrazovanja". Razgovarali smo o pitanju kako postići spolnu ravnotežu u odabiru područja obrazovanja u srednjim školama i visokoškolskim ustanovama. Kolega Grgić napravio je temeljito istraživanje udžbenika biologije, etike i vjeronauka u kojima se osmoškolcima i srednjoškolcima na neprimjeren način predstavljaju žene i reproduktivna prava žena. Predavanju je nazočila i Mladenka Morović, viša savjetnica u Uredu Pravobraniteljice. 

Na kraju predavanja polaznici su sudjelovali u workshopu tijekom kojeg su dobili nekoliko slučajeva unutar kojih su trebali prepoznati diskriminaciju na temelju odredbi ZORS-a.

Polaznici su aktivno sudjelovali u raspravama tijekom cijelog predavanja. Unatoč planiranih dva sata predavanja, isto se odužilo na čak tri, što govori o osjetljivosti i iznimnom interesu poslijediplomaca za ove teme. Dobili su i niz promotivnih materijala za promociju ravnopravnosti žena i muškaraca. Suradnju s Uredom Pravobraniteljice Ljubičić nastavljamo i očekujemo nova predavanja na ovako važne teme! 

Više o radu Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova možete vidjeti na službenim stranicama Ureda.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Last changed: 07.05.2012. at 20:41

Back to Overview