Postanite sveučilišni/a specijalist/ica za ljudska prava

Svečano otvaranje i početak rada V. generacije PSS-a Ljudska prava

Posted by prof. dr. sc. Mira Lulić on 18.12.2022.
Postanite sveučilišni/a specijalist/ica za ljudska prava >>

 

U petak, 16. prosinca održano je svečano otvaranje za novu, petu generaciju postdiplomaca PSS-a Ljudska prava Pravnog fakulteta Osijek. Ljudska su prava zasigurno s ovom generacijom postala brand našeg Fakulteta. S ovom se generacijom ostvarila naša vizija prije 10-ak godina da jedan fakultet, na jednom sveučilištu i u jednom gradu postane prepoznat kao mjesto gdje visoko specijalizirani profesori predano prenose sva svoja znanja o ljudskim pravima našim studentima diplomskih i poslijediplomskih studija. Pravni fakultet Osijek ima daleko najveći broj čistih ljudskopravaških predmeta u svojim programima (post)diplomskih programa (oko 30 predmeta) i visokoreferentne profesore, što nas stavlja, bez skromnosti i s visokim samopouzdanjem, u sam vrh pravnih studija u RH. Na valu izvrsnih ocjena u ovogodišnjem reakreditacijskom postupku i ovaj je Studij pridonio sjajnom uspjehu našeg Fakulteta, jačanju prepoznatljivosti i visokom pozicioniranju na tržištu obrazovanih programa u polju prava! Hvala svim profesorima koji su u ovih 10 godina izgrađivali ovaj Studij, ali hvala i svim našim djelatnicima Pravnog fakulteta Osijek iz administracije, Knjižnice i informatičkog odjela bez čije masovne podrške i pomoći 24/7 ne bi bili ovdje gdje smo danas.

Ove smo godine upisali rekordan broj polaznika - čak 33 postdiplomaca koji nam dolaze iz doslovne cijele Hrvatske. S nama su ove generacije postdiplomci iz Dubrovnika, Omiša, Splita, Gospića, Poreča, Rijeke, Karlovca, Hrvatske Kostajnice, Siska, Zaprešića, Zlatar Bistrice, Zagreba, Varaždina, Požege, Slavonskog Broda, Đakova, Donjeg Miholjca, Našica, Vinkovaca  i, naravno, Osijeka. Za nas impresivno i visoko motivirajuće! Još jednom, želimo vam toplu i iskrenu dobrodošlicu na naš Fakultet i Sveučilište i u naš lijepi grad Osijek. S nama su pravnici, politolozi, novinari, profesori filozofije, povijesti i jezika, ekonomisti… a svima je zajedničko da vjeruju i žive ljudska prava, žele ih promovirati u svom privatnom i poslovnom okruženju i lokalnoj zajednici i žele se obrazovati na jednoj visokoj, specijaliziranoj poslijediplomskoj razini o ljudskim pravima - na Pravnom fakultetu Osijek. Iako su ovo ekonomski krizna vremena, zapravo su prava vremena da se osnaže znanjem, informacijama i dodatnim vještima koje će im olakšati sve izazove koje nam donosi 2023. i svaka sljedeća godina. Iskreno vam čestitamo na visokoj motiviranost, posvećenosti, koncentraciji, dobroj volji i vjeri u cjeloživotno obrazovanje i osobni napredak.  Hvala na povjerenju koje ste nam pokazali, kako našim bivšim studentima koji su opet na svom "starom" Fakultetu, tako i kolegicama i kolegama koji nam dolaze s drugih fakulteta i sveučilišta, iz drugih gradova i županija.

S predavanjima počinjemo u siječnju 2023. i tome se jako veselimo. Uz obvezne i izborne predmete I. semestra koje će naši polaznici slušati i polagati do ljeta, najavljujemo i atraktivna  bonus gostujuća predavanja vezana uz 1. zaštitu ljudskih prava na europskoj razini, 2. umjetnu inteligenciju i ljudska prava, 3. govor mržnje i 4. pristup uslugama pobačaja u RH. Neznanje i neinformiranosti su najveći „neprijatelji“ ljudskih prava. Obrazovanjem o ljudskim pravima osnažujemo pozitivne vrijednosti i stavove, mijenjamo svoje ponašanje, osnažujemo socijalnu pravdu i solidarnost, razvijamo svoja znanja, vještine i analitičke sposobnosti... Mi ćemo obrazovati vas, ali i učit ćemo od vas. Na kraju ćemo svi dalje senzibilizirati, informirati i educirati članove naših obitelji, kolege na poslu, lokalnu zajednicu i šire - o važnosti i vrijednosti ljudskih prava. Time osnažujemo ne samo sebe već i naše društvo te aktivno sudjelujemo u izgradnji pravne države.

U ime profesora na PSS-u i djelatnika našeg Fakulteta koji omogućavaju da naš PSS funkcionira već deset godina, želimo svim našim novim postdiplomcima kao i onima iz prethodnih generacija svako dobro u novoj 2023. godini! Želimo vam puno zdravlja, veselja, sreće i uspjeha! Da budete vrijedni i predani, motivirani i koncentrirani kao što ste to do sada pokazali.

Fotografije s otvaranja studija za petu generaciju naših postdiplomaca možete pogledati na ovom linku .

 

 

Last changed: 18.12.2022. at 12:15

Back to Overview