Postanite sveučilišni/a specijalist/ica za ljudska prava

Studijsko putovanje u Beč IV. generacije PSS-ovaca!

Posted by prof. dr. sc. Mira Lulić on 06.12.2019.
Postanite sveučilišni/a specijalist/ica za ljudska prava >>

Ovo je prvo studijsko putovanje poslijediplomaca PSS-a, nastavnika koji predaju na PSS-u i nekoliko drugih djelatnika s Fakulteta, a kojima su troškovi puta i hotela bili plaćeni iz sredstava PSS-a. Također su nam se pridružili i članovi obitelji koji su išli o svom trošku. Osim naših poslijediplomaca, na ovo su putovanje išle i studentice 3. i 5. godine (naša demonstratorica Tena Konjević i tri studentice s Međunarodnopravnog modula).

Za prvo studijsko putovanje odlučili smo se za Beč iz više razloga. Osim što je 2014. godine Beč prozvan „gradom ljudskih prava“, to je grad u kojem se garantira visoka zaštita ljudski prava, grad bogate povijesti, pravne povijesti, kulture i visoke zaštite kulturnih prava. Tempirali smo odlazak u Beč netom prije 10. prosinca, koji je Međunarodni dan ljudskih prava, proglašen od strane Opće skupštine Ujedinjenih naroda. U samom gradu imali smo prilike obići niz muzeja, od kojih izdvajamo Muzej mira (Peace Museum Vienna) i Bečki muzej Židova (Jewish Museum Vienna). U Beču je održana najveća Svjetska konferencija o ljudskim pravima i nedavno je proslavljeno četvrt stoljeća od održavanja. Beč je važan jer su u Beču i sjedišta niza UN-ovih ureda i tijela. Ono što nam je posebno važno je da naši studenti osjete multikulturalnost Beča koja se osjeti na svakom koraku, a obilježila je dugu povijest ovog grada. Stoga je od iznimne važnosti da naši studenti osjete duh nacinalno, etnički i kulturno izrazito heterogene sredine i to u jednoj od pravno i ekonomski visokorazvijenoj državi od koje možemo puno toga naučiti. Učenje o integraciji i poštovanju različitosti, promoviranje i zaštita ljudskih prava u središtu su bečkih i austrijskih vlasti općenito, stoga smatramo da je ovo pravi grad za prvo studijsko putovanje naših postdiplomaca u inozemstvu.

Osim što ćemo osjetiti taj multikulturalni štih europske metropole, što smo svi dobili priliku, što je najdragocjeniji i najvažniji dio ovog putovanja bolje se upoznati, razgovarati o ljudskim pravima, Studiju i kako ga unaprijediti. Tijekom cijelog putovanja razgovarali smo sa studentima i profesorima o obvezama koje su im preostale, o mogućnostima izbora specijalističkih radova i potencijalnim mentorima. Također smo mi profesori međusobno dogovorili nove razine suradnje, ali i donijeli smo odluku o upisu nove, pete generacije postdiplomaca početkom 2020. godine. S profesorima s Katedre pravno-povijesnih znanosti dogovorili smo nove predmete, predavanja i razine suradnje na PSS-u Ljudska prava. Putovanje je bilo više nego uspješno, poslijediplomci i naši profesori iskazali su veliko zadovoljstvo onim što smo vidjeli, naučili i s razinom međusobnog povezivanja i umrežavanja. Također smo dogovorili osvježavanje studijskog Programa i pažljivo unapređivanje kvalitete Studija u skladu s visokim standardima koje smo pred nas postavili.

Hvala svima koji su ovaj put učinili uspješnim, prekrasnim i nezaboravnim, veselimo se daljnjoj suradnji i radu!

 

Mira Lulić i Davor Muhvić

 

 

 

 

 

 

 

 

Last changed: 07.05.2020. at 07:27

Back to Overview