Postanite sveučilišni/a specijalist/ica za ljudska prava

Gostujuće predavanje Sanje Juras

Posted by prof. dr. sc. Mira Lulić on 07.05.2012.
Postanite sveučilišni/a specijalist/ica za ljudska prava >>

 

U petak, 4. svibnja 2012. godine u okviru Poslijediplomskog specijalističkog studija Ljudska prava, zanimljivo predavanje održala koordinatorica Lezbijske udruge Kontra Sanja Juras. Na predavanju smo imali prilike čuti o procesu promjene zakona u Republici Hrvatskoj vezano uz zaštitu ljudskih prava LGBT osoba u zadnjih deset godina: uvođenju "spolne orijentacije" u hrvatsko zakonodavstvo, osnivanju Ureda Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova, Zakonu o medijima, Kaznenom zakonu, "rodnom izražavanju" u Zakonu o volonterima i, naravno, Zakonu o suzbijanju diskriminacije. Kolegica Juras iznijela je niz relevantnih i važnih slučajeva iz sudske prakse kao i prigovore koje organizacije za zaštitu ljudskih prava LGBT osoba upućuju sudskom sustavu.

Komentirala je i udžbenike osnovnih i srednjih škola koje, po njihovim istraživanjima, sadrže izjave u kojima se homoseksualnost navodi kao bolest. Udruge, također, prigovaraju izostanak spolnog odgoja i obrazovanja u našim školama. Posebna je pažnja posvećena analizi Zakona o istospolnim zajednicama iz 2003. godine i kritikama koje tom pravnom tekstu upućuju udruge za zaštitu LGBT osoba. Također su detaljno analizirana neka od kaznenih djela počinjena na LGBT osobama u Hrvatskoj (pr. ubojstvo, nanošenje tjelesnih ozljeda, protupravno smještanje u psihijatriske ustanove, prijetnje, dovođenje u opasnost ljudi i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom, izazivanje nereda itd.).

Predavanje je izazvalo velik interes polaznika koji su ga pažljivo slušali i postavljali niz pitanja tijekom i nakon predavanja. Predavanje je trajalo gotovo četiri sata, daleko više od planiranog, što dovoljno govori o aktualnosti teme i interesu poslijediplomaca za ove teme.

 

 

 

 

 

 

 

 

Last changed: 07.05.2012. at 20:41

Back to Overview